Joop Workel

Joop met bril Bamberg 2017Joop2606c (1 van 1)verkl

Tijdens mijn studie bracht ik in de winter een aantal weken door in het prachtige Benedictijnse klooster van Chevetogne in de Ardennen.
Iedere ochtend om 4.30 uur kwam een tiental monniken bijeen in een kleine koepelvormige kapel om russisch-byzantijnse liederen te zingen. Ik was daar steevast en als enige gast bij aanwezig. Volstrekt niet religieus werd ik desondanks geheel gegrepen en meegevoerd in deze gezangen vol van emotie en prachtige harmonie├źn. Ik was verkocht.
Toch heeft het nog bijna twintig jaar geduurd voordat ik zelf ben gaan zingen bij, hoe kan het anders, een russisch- byzantijns koor in Groningen onder de bezielende leiding van Chris Verhoog. Andere ensembles volgden niet lang daarna, waaronder het Kamerkoor Musica Son, Musica Son Quo Modo (Oude Muziek) en diverse andere projecten. Gedurende een aantal jaren heb ik meegezongen op projectbasis bij het Noord Nederlands Concert Koor en deelgenomen aan andere gelegenheidsprojecten. Verder heb ik meer dan 10 jaar als bas gefungeerd bij het Nonet Musica Son onder leiding van Cas Straatman, intensieve jaren van kennismaking met zeer diverse muzikale stromingen, van oud tot modern.
In de zomer van 2012 is het idee van het kwartet ZinGroon ontstaan. Dat idee is werkelijkheid geworden en met zeer veel plezier zorg ik nu voor het fundament onder onze prachtige gezangen. Mijn liefde voor de russische muziek leef ik uit binnen het russisch-byzantijns koor van Chris Verhoog in Esens, Duitsland en uiteraard ook met ZinGroon.
Zangles heb ik genoten van, hoe kan het anders, Chris Verhoog